Kids

Kratka Povijest vrtića

Kids

O POVIJESTI USTANOVE

Otovrenje-DV-1931Đurđenovačko DJEČJE ZABAVIŠTE utemeljuje se kao prva predškolska ustanova našičkog kraja u vrijeme ekspanzije takvih ustanova na području današnje Hrvatske. Vrtić počinje s radom pedagoške godine 1930./ 1931. Kao ustanova s nazivom „DJEČJE ZABAVIŠTE HERMANA PL. ROSENBERGA“. Svečanost otvaranja bila je 28. svibnja 1931. godine, kada je kao gost osnivača otvorio i blagoslovio ugledni biskup dr. Antun Akšamović. Nakon svečanosti otvaranja vrtića, upriličen je „svečani banket“ u „Vili“ s biranim jelima. Sačuvana pozivnica , fotografija uzvanika i novinski članak u „Hrvatskom listu“ svjedoče kao značajnom društvenom i kulturnom događaju za cijelu Slavoniju.

uspomena-31-32Zgrada vrtića namjenski je građena za ovu djelatnost i oblikovana u skladu s tadašnjim suvremenim kretanjima u arhitekturi, uz manju dogradnju i neke intervencije u interijeru ima sačuvan prvobitni izgled. Unutrašnjost vrtića skriva još jednu zanimljivost a to su zidne slike akademskog slikara Stjepana Ljušuka, naslikane godine 1949., koje su obnovljene zasjale starim sjajem. Uz manju dogradnju i neke intervencije u interijeru zgrada vrtića ima sačuvan prvobitni izgled. Karakteristike modernog, funkcionalističkog pristupa u arhitekturi vidljive su u njenoj unutrašnjosti, kao i vanjštini.

USTROJSTVO ZABAVIŠTA

uspomena-31Dječje zabavište u Đurđenovcu ustrojeno je u skladu s tada važećima zakonskim propisima. Zbog nedostatka dokumentacije teško je govoriti o načinu rad u prvim godinama postojanja vrtića:

Fotografije prvih polaznika otkrivaju da se radilo paralelno s dvije skupine djece koje su okupljale između 50 i 60 polaznika (brojčano, ovo je otprilike standard tog vremena- 30 djece po skupini)
U zabavište se upisuju djeca predškolske dobi od 4 do 7 godine starosti
Djeca u zabavištu borave tijekom prijepodneva i nakon stanke za ručak poslijepodne, najčešće do 16,00 sati (u vremenu dolaska i odlaske nije bilo velike discipline)
Uz obučenu odgojiteljicu („zabavilju“), bila je u svakoj skupini angažirana još jedna nekvalificirana žena pomagačica (što je dokaz svjesne brige o sigurnosti djece i zadovoljavanju njihovih potreba)
Prve stručne zabavilje vrtića su gospođice Marica-Ita Valenčić zvanu „Bjelka“ i Margita Werbas zvanu „Crnka“, došle su s područja Rijeke (otok Krk) kao školovane kvalificirane odgojiteljice.
Glavna je zadaća zabavišta je da pomaže i nadopunjuje kućni odgoj djece i priprema za školu, a zbog brojnosti skupina pretpostavljamo da se rad odgojiteljica i njihovih suradnica odvijao na čuvanju djece i nadziranju njihove igre s ponuđenim igračkama
Odgojna sredstva u zabavištu jesu: igre zabave, pjevanje, promatranje okoline, pripovijetke, pjesmice, ručni rad…
Prve igračke koje su vidljive na fotografijama kvalitetni i skupi konjići za njihanje, gumene lopte i lutke…
Osim prostorija, zabavište je moralo imati odgovarajući namještaj, opremu i druga sredstva za rad s djecom
Rad vrtića prekinut je u vrijeme Drugog svjetskog rata i u razdoblju od 1961. do 1966. godine. Pokazalo se da je njegova djelatnost ipak neophodna, pa Skupština općine Našice osniva u lipnju 1966. „Dječji vrtić Đurđenovac“, koji uz promjenu imena i organizacije ustroja djeluje do danas, na veliko zadovoljstvo svih roditelja i djece Đurđenovačke djece.

Danas vrtić radi samostalno pri lokalnoj samoupravi općine Đurđenovac, koji je ujedno i Osnivač vrtića od 01. 01. 1997.godine. Jednim od oblika predškolskog odgoja obuhvaća oko 110 djece od tog u primarnim programima oko 80 djece, raspoređenih u 4 odgojne skupine. Te programom predškole od 150 sati odgojno obrazovnog rada za oko 30 -tak djece iz 14 naselja na području općine Đurđenovac. S djecom i za djecu rade 8 radnika od tog 5 odgojiteljica, na poslovima prehrane, čišćenja i tehničkog održavanja radi 2 radnika. Ravnateljica vrtića je Renata Plečić.

Kako uključiti Vaše dijete u vrtić Jaglac?